Dodiplomski studij

Ko je dodiplomski student?

Dodiplomski student u Sjedinjenim Američkim Državama je onaj koji studira na jednom od dva programa visokog obrazovanja – viša škola (associate degree – diploma koja se dodjeljuje nakon dvogodišnjeg studija; može biti ili konačna ili transfer – prve dvije godine bakaleurata) ili visoka škola (diploma bachelor’s degree – diploma koja se dodjeljuje nakon otprilike četiri završene godine studija).

Viša škola:

 • Obično traje dvije godine do završetka.
 • Nudi se u dvogodišnjim koledžima poznatim kao više škole (community colleges) ili junior koledži (institucija visokog obrazovanja koja nudi program associate degree, kao i tehničke i profesionalne programe).
 • Primjeri programa uključuju zdravstvene programe, turizam, grafički dizajn i kulinarstvo) ili transfer programa (program više škole koji omogućava studentu da se prebaci na treću godinu četverogodišnjeg programa bakaleurata).

KAKO JE KONCEPTIRANO DODIMPLOMSKO OBRAZOVANJE?

Dodiplomsko obrazovanje u SAD je zasnovano na konceptu liberalnih umjetnosti i nauka (akademski studiji predmeta iz humanističkih nauka, društvenih nauka i fizičkih nauka sa ciljem razvijanja verbalnih, pismenih te vještina rasuđivanja studenta). Možete studirati predmete iz raznih oblasti u dodatku vašem glavnom polju studija.

Za univerzitete i koledže u Sjedinjenim Američkim Državama ne postoji nikakav službeni rang sistem. U Sjedinjenim Američkim Državama riječ škola se koristi ponekad umjesto koledž ili univerzitet, te u cijeloj državi postoji preko 4000 akreditiranih visokoškolskih institucija. Colleges/koledži nude samo dodimploske studije i imaju generalno ukupno do 5000 studenata, dok universities odnosno univerziteti nude dodimploske i postdimplomske programe i mogu imati 5000 studenata do 50,000+ studenata.

Najbolji koledži ili univerziteti su oni koji su najbolji za Vas i ispunjavaju Vaše zahtjeve – akademske, finansijske i lične. Diploma bakaleurata se obično dobiva nakon četiri godine redovnog studija.

PROCES APLICIRANJA

Kako aplicirati za dodiplomske studije u Americi?

Ukoliko se odlučite za prijavu za dodiplomske studije, počnite sa svojim istraživanjem 12 do 18 mjeseci prije akademske godine u kojoj se želite početi pohađati nastavu.

 • Zašto želite da studirate u Sjedinjenim Američkim Državama?
 • Gdje ćete se najbolje snaći?
 • Koji koledži ili univerziteti će ispuniti vaše potrebe?
 • Da li će vam biti potrebna finansijska pomoć/stipendije?

Nakon što definirate svoje prioritete i identificirate faktore koje su vam najznačajniji, iskoristite druge resurse kako bi suzili svoje opcije. Pogledajte web stranice koledža i univerziteta.

Skoro svaki koledž i univerzitet ima web stranicu sa detaljnim informacijama o programima, aplikacijskoj proceduri, akademskim odsjecima, objektima na kampusu i drugim temama.

Koristite pretraživače. Nezavisne web stranice Vam omogućavaju da tražite institucije po predmetu kojeg želite studirati, geografskoj preferenci, ili po nekim drugim kriterijima koje odredite:

VIDEO tutorijal kako istraživati fakultete: Youtube EducationUSA BIH stranica

ZA PROCES APLIKACIJA JE POTREBNO

 • CommonApp – ispuniti online aplikaciju (preko 900 američkih univerziteta prihvaća CommonApp)
 • 2 pisma preporuke od dva nastavnika
 • Prijavni esej + mogućnost dodatnih eseja – za svaki univerzitet ili koledž potrebno je napisati prijavni esej, a postoji i mogućnost pisanja dodatnih eseja
 • Test znanja engleskog jezika: Najčešći testovi engleskog jezika su TOEFL, IELTS, PTE i Duolingo. Ako ste pohađali školu na engleskom jeziku tokom većine svog školovanja, možda možete biti izuzeti iz zahtjeva za polaganje testa engleskog jezika. Ovu odluku donosi ured za prijem na koledžu ili univerzitetu, i obično se navodi na dijelu web stranice za međunarodne studente.
 • Svjedočanstva svake godine srednjoškolskog obrazovanja – originali + prijevod original na engleski jezik
 • OPCIONALNO: Standardizirani testovi

VIDEO tutorijali o CommonApp aplikaciji i esejima: Youtube EducationUSA BIH stranica

STIPENDIJE ZA STUDIJ

Stipendija je finansijski poklon, koji može imati oblik odbijanja školarine i/ili naknada. Ova pomoć na osnovu zasluga je zasnovana na vašem uspjehu u određenoj oblasti, na primjer izvrstan akademski uspjeh, poseban sportski ili umjetnički talent, rad u zajednici ili vještine rukovođenja.

Finansijska pomoć je opći termin koji uključuje sve vrste finansiranja, zajmova programe rada uz studij koji se nude studentima kako bi im se pomoglo da plate školarinu, naknade i životne troškove. Ova pomoć na osnovu potrebe je zasnovana na finansijskoj potrebi studenta, kao što je prikazana putem prihoda porodice, imovine i drugih faktora.

KAKO APLICIRATI ZA STIPENDIJU?

Svaki univerzitet ima svoju preferirani način apliciranja za stipendije i posebnu aplikaciju za stipendije, a ona može biti online aplikacija CSSS, ISFA ili pak specifična za univerzitet,
Za proces apliciranja za stipendije trebati ćete pripremiti dodatnu dokumentaciju, koja može uključivati:

 • Potvrde o radu i uposlenju roditelja
 • GIP obrazce ukoliko roditelji radi
 • Potvrde o nezaposlenosti, mirovini
 • Izvadke s banke

Mogu li dobiti posao na kampusu koji bi mi pomogao da pokrijem obrazovne troškove? Trenutne regulative SAD imigracijskog ureda dozvoljavaju međunarodnim studentima da rade do 20 sati sedmično na kampusu tokom prve godine studija. Poslovi na kampusu mogu uključivati rad u kafeteriji, knjižari, biblioteci ili nekom klubu, ili u okviru administrativnih ureda institucije.

Opći resursi za finansiranje

Zajmovi za međunarodne studente

Finansiranje za dodiplomce

Stipendije za dodiplomce

Sportske stipendije

VIDEO tutorijali o stipendijama: Youtube EducationUSA BIH stranica

EDUCATIONUSA centri Vam mogu pomoći da ostvarite svoj san o studiranju u Sjedinjenim Američkim Državama! Kontaktirajte nas danas i zakažite svoje besplatno savjetovanje!

Kontakt