Amer

ŽIVOTNA ODLUKA
Mislim da je najbitniji savjet koji mogu dati svima vama koji trenutno razmišljate o studiranju u Americi taj da je od kljucne važnosti da na samom početku procesa donesete čvrstu odluku da li je to ono sto vi sasvim sigurno želite. Jednom kada donesete takvu odluku, ona će vam biti vjetar u leđa pri ispunjavanju svega sto je potrebno da svoj cilj i ostvarite. Onima sa sumnjom u takav izbor, ovo će sačuvati dosta vremena, novca i briga. Obrazovanje na najvišem nivou je bio moj jasan cilj od samog početka i otkrio sam da me je taj san koji sam imao uvijek tjerao da prevaziđem sve sto se našlo na putu ka njegovu ostvarenju. Svi vi koji napravite istu odluku kao i ja ćete se u jednom trenutku zapitati da li se sav trud i rad koji će biti potrebno uložiti ustvari isplati. U takvim trenucima, odlučni, a ne nužno odlični uspijevaju dalje. I danas kada se ponekad zapitam zašto sam tu, dovoljno je samo da se prisjetim svoje odluke sa početka procesa. Ja sam imao san koji sam i ostvario jer nisam želio od njega odustati.

OBAVEZNI TESTOVI
Jednom kada ste sigurni da želite započeti proces apliciranja, moj je savjet da počnete pripremati standardizovane testove SAT i TOEFL koji služe kao neka vrsta prijemnog ispita za fakultete u Americi. Rezultati koje ostvarite na ovim testovima će u velikome da odrede vaše šanse za uspjeh. Stoga je bitno da se na njihovu pripremu odvoji dosta vremena i ozbiljnog rada. Idealno bi bilo započeti sa ovom fazom u proljeće pretposljednje godine srednješkolskog obrazovanja. Moj je savjet da najprije polažete TOEFL test koji je isključivo dizajniran za internacionalne studente i stoga je lakši od SAT testa koji je obavezan i za sve Američke studente. U nekim gradovima u BiH je moguće proći kurs pripreme za ovaj test, ali iz ličnog iskustva kažem da možete pripremiti ovaj test i samostalno. Ljeto pred maturantsku godinu u školi je preporučljivo iskoristiti da se ovaj test položi i počne sa pripremama za SAT test. Jednom kada se vratite u školske klupe, bit će mnogo teze pripremati ove relativno zahtjevne testove uz sve redovne obaveze. Sto se tiče SAT testa, mislim da postoji doza tolerancije za internacionalne studente za critical reading dio, ali će vam veći rezultat omogućiti da pohađate najbolje škole, pa svakako treba dati sve od sebe. Moj je savjet da polažete SAT 2 puta i da se jednom fokusirate na bolje rezultate iz matematike, a jednom iz critical reading dijela. Dosta škola će zapravo razmatrati vaše najbolje individualne rezultate iz svake sekcije.


ŠKOLA ZA TEBE
Kada ste položili sve potrebne testove i poznati su vam rezultati koje ste ostvarili, dolazi zabavni dio. Od vise hiljada visokoobrazovnih institucija u SAD-u, imate priliku da izaberete nekoliko gdje bi sebe rado vidjeli. Bitno je imati u vidu da li škola koja vam se sviđa daje stipendije internacionalnim studentima i da li vi ispunjavate njihove određene kriterije. Svakako da je lijepo studirati na nekom od Ivy League škola, ali isto tako treba obratiti i pažnju na veliki broj manje poznatih, ali jednako dobrih koledža. Koledž koji ja pohađam ima samo 2500 studenata, ali je zbog te činjenice kvaliteta obrazovanja i količina pažnje koju svaki pojedinac dobiva na izuzetnom nivou. Ovakav profil manjih privatnih koledža bih vam preporučio u razmatranje zbog odličnih uslova za obrazovanje, ali i finansijskih mogućnosti ovih škola koje im dozvoljavaju da pomažu veliki broj kvalitetnih studenata putem raznih stipendija. U svakom slučaju, siguran sam da ćete uz dovoljno zainteresovanja pronaći pregršt univerziteta koji vama najbolje odgovaraju.

ESEJI I APLIKACIJA
Finalni korak je priprema same aplikacije. Taj proces je zapravo veoma jednostavan, ali je nama nepoznat zbog čega može doći do nekih nejasnoća. Lične podatke, ocjene i informacije o vannastavnim aktivnostima unosite u on-line format koji prosljeđujete svim fakultetima na koje želite aplicirati. Dakle jedna ista aplikacija se šalje svim fakultetima sa vaše liste. Kao sto bi Amerikanci rekli, ovo nije mjesto gdje ćete da budete skromni. Istaknite sve vaše uspjehe, posebno one vanškolske. Ljudi koji će pregledati vašu aplikaciju žele da vide da ste vi aktivni i sposobni mladi lideri koji će nečime doprinijeti zajednici koledža u pitanju. Ovdje se vrednuje vise kvalitet nego kvantitet. Stoga, umjesto da navedete 10ak vannastavnih aktivnosti kojim se bavite «po malo», bolje je istaci 3 ili 4 u kojima ste se ostvarili neki značajniji uspjeh. Pokušajte se istaci iz gomile aplikacija (osim time sto ste iz Bosne) još nečime posebnim i interesantnim o sebi. Svaki fakultet će zahtijevati od vas da napišete i esej (ili 2) na određenu temu. Preporučujem da to također shvatite ozbiljno. Ovaj dio je bitan prvenstveno jer vam je potrebna vježba u pisanju kako bi bili uspješni u nastavi jednom kada ovamo dođete. Pisanje eseja je jedan od fokusa ovdašnjeg obrazovnog sistema, a većina nas Bosanskih srednjoškolaca i nema neko iskustvo u tome. 

VI TO MOŽETE
Za kraj zelim ohrabriti sve vas koji nakon ovog mog kratkog pregleda procesa apliciranja zelite da zapocnete sa istim. Kao sto sam rekao na samom pocetku, najbitnija je zelja i volja da ostvarite svoje ambicije. Kao i za sve ostale dobre stvari u zivotu, odredjenja odricanja i rad su potrebni, ali vam licno mogu potvrditi da se isti svakako na kraju i isplate. Buduci da sam prosao kroz ono kroz sto vi trenutno prolazite, u potpunosti razumijem ukoliko vam dosta stvari trenutno izgleda nejasno. Stoga bih vas zamolio da dr javite EducationUSA savjetnici u BiH ako imate bilo kakvih pitanja za koje smatrate da bih vam ja mogao nekako pomoci kako bi vam ona dala moju email adresu. Prosle godine sam i sam otkrio kako koristan savjet od nekoga iz prve ruke moze biti od velike pomoci i sacuvati vam sate pretrazivanja na internetu. Stoga ne oklijevajte da isti od mene ili nekoga drugog to i zatrazite.

Amer Suljendić
Franklin and Marshall College 15’